Kunglig inspiration – Inredning & Bröllop (och lite kunglig jul)

Idag besökte jag Kungliga Slottet för att se utställningen Kungliga Brudklänningar. Passade också på att kolla in alla detaljer ur ett inredningsprespektiv för det finns verkligen inspiration att hitta på slottet och det är vad jag kommer att bjuda på i detta inlägg. Och alla klänningar, vilka fantastiska klänningar! Dör. Vill vara prinsessa. I alla fall ett tag så man hinner glida runt i dessa klänningar i slottsmiljö. Släpen kan dock ställa till probelm.
Alltså alla vackra tyg som och möbler som finns på slottet, gaaaaalet.
På Slottsboden som är butiken som ligger i slottet finns massor med vackra saker. Älskar dessa krukor och till våren ska jag köpa en stor sådan. Gå gärna till slottsboden om ni är på jakt efter vackra krukor för det finns verkligen det här.
Orkideer är vanligt förekommande i svenska stugor och även på Kungliga Slottet. Och det är vackert. Enkelt och vackert. Jag tänkte dock på att det måste vara ett helvete att sköta om alla slottets blommor. Förvisso finns det väl medel att köpa in nya när det behövs.
Återigen. Tygerna. <3
Att ta sig lite tid att titta på väggarna. Detaljer på väggarna är många gånger underbara och ett fantastiskt hantverk.
 
Och väggarna som är klädda med tavlor. Tjusigt och ur ett historiskt perspektiv viktiga och intressanta. Tvingar barnen att stå och kolla. Jag är en god mor. Givetvis.
Det har tagits fram produkter för utställning som pågår nu. De presenterade i alla fall dem på det sättet. Ljusstakarna är fantastiska och för 3995 SEK kan en bli din. Var frestad att köpa faktiskt men la band på mig. Efter min badrumsrenovering är det inte läge för inköp av ljusstake för 4 lax.
Fler fina produkter. Alla behöver ju ett äpple i mässing. Faktiskt.
Älskar dessa krukor. På sommaren brukar de stå på framsidan av slottet mot vattnet. Väcker Gollum i mig men vakterna skrämmer mig. Tur.
Inne på bröllopsklänningsutställningen (sjukt långt ord) så hade de dekorerat med dessa fina mässingskrukor från Skultuna.
Och alla statyer. Underbrart vackert dock en aning skrymmande i ett vanligt hem. Snubbla över den där varje gång man ska gå på toaletten på natten kan bli jobbigt i längden.
Utställningen Kungliga brudklänningar 1976-2015 finns i att se i den underbara Rikssalen där också middagen vid Victoria och Daniels bröllop hölls. Fantastiskt pampig sal som bara i sig är värd att besöka och uppleva.
Kronprinsessans brudklänning från 2010 är min favorit. Så vacker. Men släpet som är 2 km långtg måste vara en utmaning.
Man fick också se alla inbjudningar, middagsmenyer och andra trycksaker som togs fram till gästerna. Riktigt sugen på att äta den menyn, men att jag skulle klara av att laga maten är icke troligt. Men champagnen och vinerna kan jag klara av att dricka i alla fall. Jag är så duktig.
Prisessan Sofias klänning.
Hennes skor är to die for och att det är ett hjärta under är så fint.
Prinsessan Maddes Valentino-klänning är inte fel heller. Alls.
Drottning Silvias klänning från 1976.
Prinsessan Lilians klänning.
De visade även upp klänningarna som bars dagarna före i samband med bröllopen. Denna hade Victoria på sig kvällen innan om jag inte missminner mig. Tänk att få bära en sådan klänning. Dröm!
Och varför inte ta inspiration från de kungliga brudbuketterna till helgbuketten?
Nu kollar vi in julen på slottet.
Jag tycker dennna idé är fin och jag ska göra en egen variant nästa helg tänkte jag.
Och slutligen lite olika bilder från de olka salarna på slottet. Och vilket instakonto prinsessorna skulle kunna ha. Enjoy.
När vi lämnade slottet badade det i eftermiddagssol och utifrån ser det kanske inte jättekul ut men det är verkligen vackert när man kommer in, vårt Kungliga Slott. Utställningen är verkligen värd ett besök och även slottet bör besökas en gång per år. Minst.
Vi avslutade vår härliga söndag med skaldjursbrunch med champagne på Mr French. Kändes kungligt och det var en bra avslutning på en rakt igenom kunglig dag.

Write a comment