Ostindia och annat blåvitt porslin

Igår fyllde jag år. 38 år. Gick snabbt. Men ändå inte. Tid är så jäkla ogreppbart. Alltså ogreppbart på ett sätt att vissa saker som hände för många år sedan kan känns så nära medan händelser förra veckan är suddiga. Sen tycker jag tidsbegreppet liksom förändrades efter man fick barn. Well, hur som, jag är glad för varje gång man får fylla år. Så måste man tänka. Hylla varje rynka och varje grått hår för har du dem så lever du! Dessutom kan man konsumera mer inredningsprylar. Bara en sådan sak är ju fantastisk!

Jag fick presenter också. Bland annat lite mer porslin i min favoritserie i klassiskt porslin. Jag talar om Ostindia från Rörstrand. Bara historien om hur porslinet kom till är ju så underbar.

Ostindia, av svenska folket framröstad till århundradets servis, är följden av en försvunnen skatt. 1746 förliste ett skepp på väg hem från Kina utanför Göteborg. Lasten bärgades och skärvan från en porslinstallrik hamnade i ett skåp hos Rörstrand, där chefen Knut Almströms fru en dag fick syn på den och fällde de bevingade orden: ”Knut, jag tycker du ska göra något av den här.” 1932 stod så den kinesiska skärvan modell för den nya Rörstrandsservisen med sitt numera klassiska mönster.” 

Jag vill också passa på att slå ett slag överlag för blåvitt porslin för det är så vackert! Som vanligt, nedan lite inspiration. Enjoy.

Italiensk mat på mitt porslin.
En dag då jag bjöd grannarna på Råbiff. En bra dag.
Presenter från igår. Äggkoppar, kaffekoppar och te. Fab!
Lite annat porslin som jag har hemma som jag köpt på loppisar, Slottsboden och en bricka från Svenskt Tenn fick vara med också.
Detta fat fyndade jag på Myrorna. Svenska Slott heter serien som också är från Rörstrand men inte i produktion längre. Men håll utkik efter den på loppisar. Superfin.
Och blåvita krukor. Alltså fantastiskt vackert!

Write a comment